søndag 27. juli 2014

Rundtur i Jotunheimen - del 1

Gjendesheim - Glitterheim

23,1 km, 7 timer


Det unike med turisthyttene i fjellet er at du ikke trenger å bestille plass på forhånd, og at du ikke blir avvist om det er aldri så fullt. Dette er jo en stor fordel om du går fra hytte til hytte i fjellet. Du står mye friere til å gjøre om på veivalg, eller ta en ekstra dag på ett spesielt vakkert sted.



Turen vår begynte som så mange andre velger å gjøre - på Gjendesheim. Som selve flaggskipet blant DNTs hytter ligger Gjendesheim vakkert plassert ved foten av Besseggen. Hytta som ble oppført i 1878, eies av DNT Oslo og Omegn, brukes som innfallsvinkel til flere av hyttene i DNT's omfattende rutenett; Bessheim, Glitterheim, Memurubu, Haugseter og Sikkilsdalsseter.




Hytta er kjempeflott, maten er upåklagelig, og som ærbødige medlemmer av Turistforeningen nyter vi godt av rabatter og fast pris på overnatting og måltider. Det eneste jeg synes er trist, er kommersialiseringen rundt det å gå tur i fjellet. Å gå i fjellet er jo gratis, men når du må betale 100 kr pr dag du skal stå parkert, i tillegg til kost og losji underveis som fort blir kr 1200-1500 pr dag, da blir fjellturen en kostbar affære.

Men sånn er det bare, og vi er jo på ferie, og ferie det koster (som alle vet, hehe). Nå skal det sies at på langtidsparkeringen 2 km unna, så slipper vi unna med kr 80 pr dag. Alle som parkerer på langtidsparkeringen blir fraktet til og fra Gjendesheim i en egen P-bil, kjørt av en trivelig svenske :)




Vår første etappe går fra Gjendesheim til Glitterheim. Det er en strekning på ca 23 km. Når man leser rutebeskrivelser i fjellheimen, er alle strekninger oppgitt i timer. Dette er det mange som reagerer på. Men egentlig er det logisk. Å gå en strekning på 10 km, i flatt terreng, på grusvei er absolutt ikke det samme som å gå den samme strekningen i bratt steinur. To turer med samme avstand i kilometer, kan være oppført med vidt forskjellig time antall. Dette fordi turene kan gå i helt forskjellig terreng. Timeantallet er beregnet ut fra en voksen person i god form uten pauser.




Dagens tur er oppført med 8 timer på www.ut.no, som er Turistforeningens egen turside. Jeg så vel for meg at å kjøre fra Bjørkelangen til Gjendesheim, for så å legge ut på en 8 timers fjelltur kanskje ikke var helt optimalt, så vi reiste opp i går og tok en ekstra overnatting :)




Turdagen startet i strålende solskinn i fra nærmest skyfri himmel. Første del av turen går ganske bratt oppover i fjellet på velbrukt sti. Faktisk så velbrukt at det er satt opp steingjerder og skilt som anmoder turgåere om å holde seg på stien, da flere tusen fjellstøvler sliter på vegetasjonen. Flere steder oppover var det også laget trappetrinn av store steinblokker, da underlaget var på vei til å smuldre bort. Bare stien over Besseggen alene er besøkt av 35 000 personer hvert år.



Som kjent kan været i fjellet skifte ganske så brått, og det fikk vi en liten smakebit på da vi hadde kommet oss opp på platået rundt Bessvatnet. Da kom uværet :) Det regnet og blåste stritt hele veien ned til Russvatnet, da klarnet det opp igjen og solen kom tilbake. Russvatnet er ett vakkert vann, med mange fine strender. Vannet er gjennom tidene kjent for å ha store mengder ørret. Den turkise fargen kommer fra leirepartikler, bragt med smeltevannet fra Bessfjellet.





Ett stykkelangs Russvatnet, ved Tjønnholodden, skulle stien egentlig ha svingt brått nordover og opp gjennom passet i Russfjellet. Men fordi snøen i vinter hadde tatt med seg brua som gikk over elva fra Tjønnholet, var stien lagt om. Den går nå videre langs vannet og på fem klopper/sommerbruer over Tjønnholåe og så opp til Tjønnholet på vestsida av Tjønnholåe.





Stien fortsatte på skrått opp gjennom terrenget i svak stigning. Terrenget flater ut før vi igjen begynner stigning mellom vestre og østre Hestlægerhøe. I turbeskrivelsen står det at det ofte er snø i dette passet. Det var det ikke i år :) Men så har det ikke vært så lite snø i fjellet på 200 år fikk vi høre...

På toppen av passet, går det forholdsvis bratt nedover i fryktelig slitsom steinur. Store steiner gjør at du må nærmest hoppe fra stein til stein nedover, noe som ikke er så morro med tung sekk på ryggen. Endelig nede i Veodalen, tar vi fatt på den lange strekningen langs Veo mens vi ser Glitterheim på andre siden av elva. Elva krysses på helårsbru, også har vi bare en liten stubb opp til hytta.






Legger ut Gps loggen, men skal man ferdes i fjellet må man i tillegg ha kart og kompass. Vi brukte ganske nøyaktig 7 timer på turen.

Neste etappe på turen, Glitterheim til Spiterstulen, over Glittertinden kan du lese om her














Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du gått turen?
Fortell meg om det :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...